S skupino otrok smo se v ponedeljek, 25. 2. 2019 zjutraj odpravili na zimovanje na Ruško kočo na Arehu, ki je trajalo do petka, 1. 3. 2019. Tekom zimovanja smo izvedli osem smučarskih dejavnosti, vključno s smučarsko tekmo, en poznopopoldanski pohod po Pohorju in osem drugih dejavnosti (predavanja o FIS pravilih, alpinizmu v Himalaji, vesolju, splavarstvu, pohorskem hribovju, kviz Male sive celice na temo FIS, igra sopomenk in video analiza smučanja).

Zimovanja se je poleg devetih otrok, ki že od septembra 2017 sodelujejo v intenzivnem športno doživljajskem programu, udeležilo tudi enajst otrok, ki v programu ne sodelujejo.

Zimovanje je zaznamovalo pomladno vreme, visoke temperature pa niso vplivale na potek smučarskih dejavnosti, le otroci so včasih potarnali, da pogrešajo zimsko idilo. Dopoldneve in popoldneve smo namenili učenju, utrjevanju in izpopolnjevanju smučanja, pozno popoldanske in večerne dejavnosti pa so bile namenjene spoznavanju novih vsebin povezanih s smučanjem, naravo in družbo ter druženju in igri. Najbolj všeč je bilo otrokom predavanje o alpinizmu v Himalaji in igra sopomenk. Posebno lahko otroke pohvalimo za osvojeno prvo in drugo mesto na tekmovanju Malih sivih celic, ki smo ga izvedli skupaj z otroki iz osnovne šole, ki so bili isti čas v zimski šoli v naravi. Teden zimovanja je ob intenzivnih in zanimivih dejavnostih hitro minil, vrhunec zimovanja pa so otroci doživeli na smučarski tekmi, kjer so oblekli tekmovalne drese, štartali, vozili med količki in zaključili z vožnjo kot pravi tekmovalci. To leto je bila tekma organizirana na nekoliko zahtevnejši, vendar ne na prezahtevni strmini, zato so mlajši oz. manj izkušeni smučarji pred tekmo čutili intenzivno napetost, hkrati pa so bili ob »pritisku« starejših – izkušenejših smučarjev vznemirjeni, nestrpni in željni dokazovanja. Na koncu so vsi uspešno zapeljali med količki in prečkali ciljno črto. Tisti, najbolj napeti in vznemirjeni tekmovalci pa so po koncu smučarskega tekmovanja kar žareli od ponosa. Ob zaključku zimovanja povedo, da so uživali v dejavnostih, posebno so pohvalili tudi hrano, nekateri med njimi pa so svoje mesto že rezervirati za prihodnje leto.

[ngg src=”galleries” ids=”16″ display=”basic_thumbnail” images_per_page=”15″]

Ruška koča na Arehu, Frajhajm 64, 2208 Pohorje
Mladinski dom Malči Belič