Zadnje dni septembra so se mladostniki iz Mladinskega doma Malči Belič v okviru športno-doživljajskega mednarodnega projekta Mirno morje v družbi vzgojiteljev, spremljevalcev in skiperjev podali na dolgo pričakovano  jadranje. Teden dni dolga dogodivščina se je pričela 15. septembra na poti v Split. 

Jadransko morje
Spremljevalci: Majda Barič, Alenka Kvas Molnar in Luka Dobovičnik
Število vključenih mladostnikov: 8

Priprave na jadranje v sklopu mednarodnega projekta Mirno morje so se pričele veliko pred odhodom na dejavnosti, zajemale niso le udeležencev, ampak slehernega delavca v Mladinskem domu Malči Beličeve (MDMB). Čeprav se športno-doživljajskih dejavnosti v okviru jadranja Mirno morje vsako leto udeležita dve skupini iz MDMB, se je to leto, v okviru projekta EU in intenzivne športno-doživljajske skupine MDMB, jadranja udeležila tudi tretja skupina otrok in vzgojiteljev.

Skupine smo se v soboto, 15.9.2018, v jutranjih urah, skupaj s skiperji Miranom, Dejanom in Janezom odpravili na pot proti marini v Splitu. Pred tem smo se ustavili v parku Tivoli, kjer nas je nagovoril župan mestne občine Ljubljana, g. Zoran Jankovič. Po nagovoru in kratkem neformalnem druženju smo se odpravili na dolgo pot proti morju. Po dolgi vožnji in dveh postankih smo pozno popoldan prispeli v marino, kjer smo najprej prevzeli barke. Sledilo je pripravljanje barke, tako da nam za dejavnosti, razen sprehoda po središču Splita in ogledu starega mestnega jedra z Dioklecijanovo palačo, ni ostalo dosti časa.

Vsako jutro smo se zbujali med 6.00 in 6.30 in odšli na jutranji tek, ki je trajal približno uro. Dneve smo nato nadaljevali s skupinskim sestankom, kjer smo dogovorili potek dneva in določili dnevne naloge. Večerna srečanja so bila namenjana pisanju dnevnika, izmenjavi izkušenj in analizi dogodkov dneva. Dopoldneve in popoldneve smo izkoristili za jadranje, kopanje in skupinske dejavnosti, ki so smo jih organizirali ali pa smo se jih udeležili v marinah Rogoznica, Trogir in Kaštela, kjer so za organizacijo dejavnosti – risanje zastave, skupinsko sestavljanje stolpa s pomočjo vrvic, delavnica prve pomoči, vožnja z invalidskimi vozički, igra Iskanje skritega prijatelja idr. poskrbeli glavni organizatorji. S skupino smo se udeležili tudi otvoritvene prireditve, kjer nas je nagovoril bog morja Pozejdon, in zaključne prireditve, kjer je pet otrok iz skupine pripravilo plesno točko. Uradno se je projekt Mirno morje zaključil v četrtek, 20.9.2018 dopoldan s hkratnim izplutjem 105 jadrnic in eno urno vožnjo v krogu po splitskem zalivu.

Zadnja dva dni, do sobotnega odhoda smo z jadrnico prosto pluli. Večino časa je bilo namenjenega kopanju in skupinskim povezovalnim dejavnostim. V soboto, 22.9.2018 smo s projektom v pozno popoldanskih urah, prijetno utrujeni od intenzivnega sobivanja na malem prostoru in polni novih izkušenj, zaključili.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”11″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”19″ number_of_columns=”3″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”1″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Predvajaj]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]